Ritka Marathon ötletverseny 2020

Ötlet + Segítőkészség + Nyitottság + Játék = Rare Marathon!

Izgalmas és kreatív ötletverseny zajlik csodás nyereményekért 02.28-29-én a 2020-as Ritka Betegségek Világnapja alatt és előtte, egyetemi hallgatók és fiatal diplomások számára. Játszatok csapatban egy igazán jó ügyért! Mindez kiemelt része lesz az idei Világnapnak, ugyanis hazánkban még nem volt eddig hasonló ritka betegségek területen.

Mi kell a sikerhez? Mit lehet tanulni a bukásból? Praktikus tudás, gyakorlási lehetőség - erről szól a program, ahol gyakorlott szakemberek adják át tudásukat. Légy részese új, világmegváltó ötletek születésének, szerezz tapasztalatot, tudást, kapcsolatokat! A középpontban egy fontos társadalmi cél, körülötte innovátorok, vállalatok, gyakorlott szakemberek!

Az Egészségügyi Menedzserképző Központtal (SE) közösen, a ritka betegek problémáira figyelemfelhívó-érzékenyítő-problémamegoldó két napos eseményt, Ideathont szervezünk, a ritka betegségek iránt érdeklődő fiatal szakértőknek, bármilyen területről 35 éves korig. A felsőoktatásban bármilyen képzésben részt vevő hallgatókat (orvosi, egészségügyi, szociális, mérnöki, informatikai, gazdasági, stb. alap, mester és phd) is szeretettel várjuk! Együttműködő parterünk a HAT Alapítvány.

A program címe: "Ritka betegségekkel érintettek hétköznapjainak megkönnyítése digitális és egyéb eszközökkel".

A Rare Marathon célja, hogy elinduljunk azon az úton, hogyan lehetne a ritka betegséggel élők helyzetét valóban jobbá tenni úgy, hogy tudatosabban építkezünk a fiatalok kreativitására és az együtt gondolkodásra, ezáltal közös alkotásra, innovatív ötletek megvalósítására késztessük őket. Mindeközben jó alkalom lesz ez érzékenyítésre, információ átadásra, önmagunk és problémáink megismertetésére is. Ezért ritka betegséggel élők és hozzájuk kapcsolódó ifjú szakemberek bátor jelentkezésére is számítunk!

Várjuk mindazokat a jövőbeli szakembereket, akik szeretnek nagyot álmodni, világos céljaik vannak, motiváltak és szeretik a nem mindennapi megoldásokat és szeretnének egy friss és fiatal szakemberekből álló network részese lenni és közös csapatban dolgozni más szakterületek képviselőivel. Ha esetleg nem vagy biztos benne, kik azok a "ritka betegek", de érzékeny vagy és kreatív, akkor is nálunk a helyed, hogy ötleteiddel előrébb lendíts egy nemes ügyet!

Lezajlott - szuper volt!

Az "ideathon" módszertan a külföldi egyetemeken már jól bevált, több olyan egészségipari és társadalmi vállalkozási startupról tudunk, amit az ötlettől a megvalósulásig hasonló alkalmakon vittek végig. Garancia a sikeres megvalósításra a mentorok és a szakmai zsűri tapasztalata, valamint a nyertes projekteket támogató szakmai- és pénzügyi befektetők (accelerátorok) elkötelezettsége e téren.

A 2020.02.28-án reggel kezdődő eseményen különböző szakterületekről érkező diákok és frissen végzett szakemberek vegyes csoportokban dolgoznak majd 30 órát azon, hogy a felvetett problémára milyen digitális, részben telemedicínális, vagy egyéb megoldást találnak. Ezt 3 percben prezentálják a szakértő zsűrinek és a konferencia teljes hallgatóságának 02.29-én a Ritka Betegségek Világnapjának szakmai konferenciáján a Vajdahunyadvárában. Ekkor a versenyző csapatok bemutatják, hogy mit találtak ki a ritka betegséggel élők és környezetük hétköznapjainak megkönnyítésére. A verseny eredményhirdetése, a díjkiosztóval pedig a záró plenáris ülés végén lesz a szakmai konferencián még aznap!

A szakmai zsűri tagjai: lásd az aloldalon

Nyeremények a versengő csapatok tagjainak! 100000 Ft nyeremény a győztes csapat minden tagja számára!

Jó alkalom lesz az ideathon arra is, hogy elsajátítsák a résztvevők a célratartó rövid "problem statement/solution/minimal product valuation" fókuszú előadásmódot, az ún. elevator pitch módszert, amit napjainkban nem csak a tudományos életben, hanem az üzleti, szakmai beszámolókban is elvárnak.

A legjobb ötletet tovább vivő projektet, csapatot az Egészségügyi Menedzserképző Központ, a HAT alapítvány és a Rirosz startup-mentor önkéntesei közösen fogják mentorálni, továbbkísérni akár a megvalósításig és mindezt teljesen ingyen! Így ez egy kompetencia-fejlesztési, soft-skill bővítési programként is felfogható!

Kiknek a jelentkezését várjuk?

  • 18 és 35 év közötti aktív hallgatók vagy friss diplomások (BSc, MSc, Phd, stb. bármely szakterületről)

  • érdekel az innováció, a szociális problémák, az egészségügy és a technológiai újdonságok

  • szeretnél tenni a ritka betegségekkel élőkért

  • szeretsz nagyot álmodni

  • elsősorban budapesti résztvevők jelentkezőkre számítunk, de ha meg tudod oldani a szállásod, akkor mindenkit szeretettel várunk

Kiknek segíthetsz?

Ritka, mint a fehér holló... A ritka betegségek olyan betegségek, amelyek kétezer emberből kevesebb mint egyet érintenek (Európai definíció), mégis 6-8000 különböző típusú ritka betegséget azonosítottak már a világban. A betegségek közös jellemzői, hogy nagy számban életveszélyes vagy krónikus leépüléssel járnak, befolyásolják a beteg életminőségét és többségükhöz valamilyen fogyatékosság is társul. A ritka betegségeket gyakran erős fájdalom és szenvedés kíséri, és erősen próbára teszi mind a beteget, mint az őket körülvevő családot. A ritka betegségek 50-70%-a gyermekeket érint.

Magyarországon a ritka betegséggel élők száma meghaladja a 600.000 embert.

Hogy tudsz jelentkezni?

Töltsd ki az alábbi kérdőívet és küldd el az önéltrajzodat az info@rirosz.hu email címre!

A kérdőív linkje: http://bit.ly/2K7Ivf0

Beadási határidő: 2020.02.16. 12:00

A jelentkezésed csak a kérdőív beküldésével és az önéletrajzod elküldésével válik véglegessé!

A kiválasztott résztvevőket a megadott email címen fogjuk keresni!

A rendezvény időpontja: 2020.02.28.-29. Helyszíne: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Vadászterem

Szervezők:

Támogatók: